Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases14 iunie 2022

Declarația pentru presă a directorului general adjunct al FMI 

Kenji Okamura, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), a remarcat următoarele în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița astăzi la Chișinău:

Bună ziua. Vă mulțumesc, doamnă prim-ministru Natalia Gavriliță, pentru cele spuse și pentru ospitalitatea de care am avut parte.

Sunt onorat și profund emoționat de prima mea vizită în Moldova – o țară cu care FMI are un parteneriat fructuos și de lungă durată.

Astăzi aș vrea să aduc un omagiu eroismului Moldovei și poporului ei.

Pentru că jucați un rol istoric, dând exemplu altora și deschizând larg ușile caselor și inimile dumneavoastră pentru refugiații ucraineni, deși vă confruntați cu provocări enorme. Moldova merită un sprijin puternic din partea comunității internaționale.

Noi, cei de la Fondul Monetar Internațional, suntem mândri să fim alături de Moldova, să sprijinim eforturile guvernului și să aprofundăm în continuare cooperarea noastră excelentă.

La 11 mai, consiliul de directori executivi al FMI a aprobat acordarea asistenței financiare suplimentare Republicii Moldova, pentru ca țara dumneavoastră să poată face față provocărilor legate de războiul din Ucraina, pentru a încuraja acordarea finanțării suplimentare din surse externe și pentru a acorda sprijinul necesar păturilor cele mai vulnerabile ale populației.

Acesta este obiectivul FMI – de a ajuta statele-membre și oamenii afectați. Lucrăm zi și noapte pentru a ajuta cât putem: de dragul Moldovei și a tuturor statelor-membre ale FMI.

În acest context, am avut discuții foarte productive și pozitive cu doamna prim-ministru. Mi-am exprimat înalta apreciere a acțiunilor ferme ale autorităților în ceea ce privește politica bugetară și cea monetară pe fondul circumstanțelor foarte dificile legate de război și inflația înaltă.

Subvențiile pentru resursele energie și majorările de pensii implementate de guvernul condus de doamna Gavriliță au fost benefice pentru sprijinirea persoanelor cele mai vulnerabile. Țin să remarc angajamentul ferm al guvernului în ceea ce privește implementarea reformelor vitale ce țin de guvernanță.

Vă mulțumesc încă o dată, doamnă prim-ministru, pentru ospitalitate. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră și colegii dumneavoastră pentru a consolida și mai mult parteneriatul nostru întru promovarea agendei de reforme și creșterii economice din Republica Moldova”.