Moldova & IMF IMF Activities Publications Press ReleasesEchipa de experți a FMI și-a încheiat vizita în Moldova

Comunicat de presă nr. 19/367
9 octombrie 2019
 
 

Comunicatele de presă difuzate la finele misiunii cuprind declarațiile experților FMI
cu privire la concluziile preliminare făcute în urma vizitelor în statele-membre.
Opiniile exprimate în acest comunicat sunt opiniile experților FMI și nu reflectă,
în mod neapărat, punctul de vedere al Consiliului de Directori Executivi al FMI.
Rezultatele vizitei experților FMI nu vor fi puse în discuție la Consiliul de Directori Executivi al FMI.


O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan s-a aflat la Chișinău în perioada 2-8 octombrie 2019. La finele vizitei, dl Atoyan a făcut următoarea declarație: 

„Apreciem acțiunile ferme ale autorităților de readucere a programului susținut de FMI[1] pe făgașul normalității și avansarea reformelor. Pe parcursul ultimei săptămâni, am avut discuții constructive referitor la evoluțiile economice recente și politicile promovate pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale. În acest context, experții FMI au inițiat discuții referitor la bugetul pentru anul 2020, ce țin de prioritățile politicilor și finanțare. Discuțiile privind măsurile și reformele menite să contribuie la realizarea pachetului de politici bugetar-fiscale pentru anul 2020 vor continua în perioada ce urmează, inclusiv în timpul ședințelor anuale comune ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, la Washington.


 

[1] Programul de creditare pe trei ani, susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), în valoare totală de circa 178,7 milioane dolari SUA, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016 și are ca scop sprijinirea programului de reforme financiare și economice al autorităților Moldovei.