Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases



FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova privind solicitarea de majorare a accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă

Comunicat de presă nr. 22/114
12 aprilie 2022

 

Comunicatele de presă difuzate la finele misiunii cuprind declarațiile experților FMI cu privire la concluziile preliminare făcute în urma vizitelor în statele-membre. Opiniile exprimate în acest comunicat sunt opiniile experților FMI și nu reflectă, în mod neapărat, punctul de vedere al Consiliului de directori executivi al FMI. În baza concluziilor preliminare ale misiunii, experții vor pregăti un raport care, sub rezerva aprobării de către conducerea FMI, va fi prezentat spre discutare și aprobare Consiliului de directori executivi al FMI.

  • FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova cu privire la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. Autoritățile au solicitat majorarea finanțării cu circa 267 milioane de dolari SUA a pentru a susține Republica Moldova în eforturile de a face față impactului războiului din Ucraina și majorării prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare pe piețele internaționale.

  • Moldova a resimțit efectele negative ale șocurilor recente legate de prețurile la resursele energetice și pandemia persistentă, iar războiul din Ucraina și sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse și Belarus au înrăutățit semnificativ situația economică a Republicii Moldova în perspectivă apropiată, fapt ce duce la deteriorarea contului operațiunilor externe și situației bugetare.

  • Extinderea finanțării de către FMI va ajuta autoritățile în atenuarea riscurilor pe termen scurt și va pune la dispoziția autorităților resurse pentru acoperirea cheltuielilor urgente de ordin umanitar și socio-economic, totodată servind drept catalizator pentru finanțarea din partea altor donatori.


Washington, DC
: În perioada 4-11 aprilie 2022, echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl. Ruben Atoyan a purtat discuții cu autoritățile Republicii Moldova referitor la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă.

La încheierea misiunii, dl Atoyan a făcut următoarea declarație:

În urma unor discuții productive, autoritățile Republicii Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivel de experți cu privire la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) (a se vedea Comunicatul de presă nr. 21/393). Experții FMI vor recomanda majorarea suportului financiar acordat Republicii Moldova cu 194,6 milioane de DST (circa 267 milioane de dolari SUA), astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui 594,3 milioane de DST (circa 815 milioane de dolari SUA). Asistența financiară suplimentară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare a balanței de plăți survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului cu Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarus, dar și pentru a cataliza acordarea suportului de către comunitatea internațională. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI, care planifică examinarea solicitării de majorare a finanțării din cadrul programului pentru luna mai curent. Prima debursare în cadrul programului augmentat, în sumă de 108,2 milioane de DST (circa 149 milioane de dolari SUA), va fi efectuată imediat după finalizarea primei evaluări a implementării programului și va fi alocată pentru suport bugetar.

Războiul din Ucraina a afectat semnificativ economia Republicii Moldova. Pentru anul 2022 prognozăm o stagnare economică, însă prognozele noastre au un nivel înalt de incertitudine. Derapajele relațiilor comerciale și majorarea prețurilor la mărfuri vor duce în 2022 la creșterea deficitului contului curent până la 13,3 la sută din PIB. Estimăm că în anii 2022-2023 necesitățile urgente de finanțare a balanței de plăți survenite în urma șocurilor tot mai mari vor constitui circa 1,7 miliarde de dolari SUA, iar costurile respective vor fi finanțate prin resursele acordate de FMI și asistența acordată de alți donatori. De la declanșarea războiului au apărut presiuni temporare asupra lichidității în sectorul bancar, dar sectorul a dat dovadă de reziliență, având rezerve solide de lichiditate și de capital.

Autoritățile au prioritizat corect măsurile necesare pentru a face față crizei umanitare într-un mediu destul de complex. Politica bugetar-fiscală se axează în continuare pe gestionarea afluxului semnificativ de refugiați și pe necesitatea de a atenua efectele negative ale majorării prețurilor la resursele energetice și la produsele alimentare. În limitele mandatului de asigurare a stabilității prețurilor și de menținere a stabilității financiare, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază pentru a ține în frâu inflația și a efectuat intervenții pe piața valutară, atenuând volatilitatea cursului de schimb. Deși circumstanțele au fost complicate, autoritățile au reușit să-și onoreze cu brio angajamentele structurale asumate în program pentru finele lunii martie, inclusiv în ceea ce privește lupta cu corupția și asigurarea supremației legii, guvernanța bugetară, supravegherea sectorului financiar și reformarea cadrului de reglementare a sectorului întreprinderilor de stat.

Conform prognozei, în anul 2022 deficitul bugetar va crește până la circa 7,2 la sută din PIB, din cauza reducerii veniturilor și creșterii cheltuielilor de ordin  umanitar și pentru suport economic. Deficitul de finanțare urmează a fi acoperit prin mobilizarea finanțării de către FMI și alți parteneri, care va complementa resursele de pe piețele de capital interne. Deși anticipăm o creștere a datoriei publice pe termen apropiat, autoritățile intenționează să mențină nivelul de sustenabilitate a datoriei pe măsura atenuării crizei, păstrând totodată spațiul bugetar necesar pentru realizarea reformelor ambițioase în domeniul guvernanței și pentru acoperirea cheltuielilor de dezvoltare.

Echipa de experți a FMI salută fermitatea autorităților în atingerea obiectivelor de bază ale programului, și anume fortificarea cadrului de guvernanță și cadrului instituțional și realizarea multașteptată a obiectivelor de dezvoltare. Agenda ambițioasă de reforme structurale rămâne crucială pentru crearea condițiilor necesare pentru creșterea durabilă și incluzivă pe termen lung.


Sursa