Moldova & IMF IMF Activities Publications Press ReleasesDeclarația directorului general adjunct al FMI, Kenji Okamura, la finele vizitei īn Republica Moldova

Comunicat de presă nr. 22/196
14 iunie 2022

 

Chișinău, Republica Moldova: dl Kenji Okamura, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), la īncheierea vizitei sale īn Moldova, a făcut astăzi la Chișinău următoarea declarație:

”Vizita mea īn Moldova a fost foarte productivă și fructuoasă și sunt recunoscător pentru ospitalitatea și căldura oamenilor din Moldova.

Doresc să le mulțumesc Președintei Maia Sandu, prim-ministrei Natalia Gavrilița, viceprim-ministrului Andrei Spīnu, ministrului finanțelor Dumitru Budianschi, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu, ministrului muncii și protecției sociale Marcel Spătari, colegilor lor, precum și altor oficiali, pentru discuțiile noastre constructive și productive, īn urma cărora īnțeleg mai bine provocările cu care se confruntă Moldova. 

Impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarusului, inclusiv perturbarea comerțului, majorarea și volatilizarea prețurilor la resursele energetice și afluxul continuu al unui număr mare de refugiați, au afectat semnificativ Republica Moldova și au dus la creșterea necesității de finanțare externă. 

Pe parcursul vizitei, am avut ocazia să discut cu refugiații din Ucraina și să īnțeleg mai bine situația dificilă īn care se află. Am vizitat mai multe regiuni ale țării și peste tot am remarcat generozitatea poporului Moldovei, căldura și ospitalitatea manifestate față de refugiați, o atitudine ce merită toate laudele. Fac un apel către comunitatea internațională ca să susțină īn continuare abordarea integrativă a Moldovei față de refugiați și eforturile țării de a avansa pe calea reformelor, īn timp ce se confruntă cu o serie de crize.

Am felicitat autoritățile moldovenești pentru politicile bugetar-fiscală și monetară prudente și pentru reacția rapidă la efectele negative cauzate de războiul din Ucraina și creșterea inflației. Īn discuțiile cu autoritățile, am salutat fermitatea cu care și-au asumat sarcina de realizare a agendei de reforme ambițioase īn domeniul guvernanței, precum și măsurile īntreprinse īntr-o manieră transparentă pentru a face față crizei din domeniul energetic. Aceste reforme sunt esențiale pentru a crea condiții favorabile pentru o creștere economică incluzivă și durabilă.

La 11 mai, consiliul de directori executivi al FMI a aprobat acordarea asistenței financiare suplimentare, pentru ca Republica Moldova să poată face față provocărilor legate de războiul din Ucraina, pentru a cataliza acordarea de finanțări suplimentare din surse externe și pentru a acorda sprijinul necesar populației cele mai vulnerabile. Ca īntotdeauna, FMI va sprijini efortul continuu al Republicii Moldova de a spori bunăstarea oamenilor”.

Sursa