Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
 
FMI ESTE DISPONIBIL SA INCEAPA IMEDIAT NEGOCIERILE

Fondul Monetar International (FMI) este disponibil sa sustina R. Moldova in depasirea consecintelor crizei mondiale si va incepe negocierile privind noul program de asistenta imediat dupa formarea noului Guvern. Despre aceasta a declarat joi, in cadrul unei intalniri cu membrii Asocietiei jurnalistilor economisti, seful Misiunii FMI la Chisinau, Johan Mathisen, care isi incheie misiunea sa in Moldova.

Dupa cum transmite INFOTAG, el a subliniat ca FMI este disponibil sa acorde R. Moldova orice fel de ajutor, insa "asteapta rezultatele procesului politic si formarea unui Guvern capabil".

"Daca noul Guvern se va indrepta spre stabilizarea sistemului financiar bugetar, spre asigurarea unei cresteri economice preponderent sustinuta de investitii si sectorul privat, precum si asigurandu-se protectia sociala a paturilor sarace a populatiei, atunci expertii FMI ar putea demara negocierile pentru noul program", a spus Mathisen. El a amintit ca pina la inceputul crizei "traiectoria de dezvoltare a R. Moldova era pozitiva".

In conditiile perpetuarii crizei va fi necesar de apelat la credite, atit interne, cit si externe, avandu-se in vedere nu doar creditele concesionale ci si cele comerciale. De altfel, este foarte probabil ca pe viitor autoritatile vor recurge tot mai des la credite in conditii comerciale.

In opinia lui Mathisen, R. Moldova va primi prima transa de ajutor din partea FMI in cel mai bun caz la sfirsitul 2009 - inceputul 2010.

Johan Mathisen va continua sa lucreze la sediul central al FMI din Washington, in sectia de politici si analize a Departamentului European al FMI.