Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
TOKHIR MIRZOEV SUSŢINE CĂ FMI ESTE DISPUS ÎN CONTINUARE SĂ DISCUTE NOUL PROGRAM DE COLABORARE CU RM...
 
Chişinău, 25 aprilie ( INFOTAG ). Fondul Monetar Internaţional (FMI), rămâne în continuare, deschis pentru a discuta despre noul program de colaborare cu Republica Moldova. Despre aceasta a declarat, joi, şeful Misiunii Fondului Monetar Internţional în Moldova Tokhir Mirzoev.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", el a meţionat că "FMI consideră că este raţional de a iniţia dialogul după formarea Guvernului".

Fiind întrebat dacă noul memorandum va avea componentă de finanţare, Mirzoev a specificat că, mai întâi, este necesar de a stabili dacă este nevoie de o asemenea componentă.

"Ultimele tranşe au fost direcţionate spre completarea rezervelor valutare ale Bănii Naţionale. Ele sunt destul de înalte şi la etapa actuală nu este nevoie stringentă de ajutor financiar din partea FMI", consideră el.

Mirzoev a reamintit că actualul program de finanţare de trei ani se încheie la sfârşitul lunii aprilie.

"La începutul acestui an, Consiliul Director al FMI a acceptat prelungirea programului cu încă trei luni pentru a oferi autorităţilor mai mult timp pentru implementarea acelor măsuri şi înţelegeri, care au fost stabilite în cadrul ultimei Misiuni din noiembrie 2012. De atunci, multe s-au făcut, însă, nu totul s-a implementat. În plus, multe dintre deciziile Guvernului şi Parlamentului contravin înţelegerilor anterioare. Reieşind din toate acestea, având în vedere şi conjunctura politică din Moldova, în special, lipsa unui Guvern funcţional, nu este posibil să se finalizeze ultima parte a programului înainte de sfârşitul lunii aprilie", a spus el.

Potrivit lui, în legătură cu acest fapt, Moldova nu va primi ultima tranşă în cadrul programului de finanţare în mărime de $ 76,3 mln.

"Nu văd nimic straşnic în faptul că Moldova nu va primi aceşti bani. Activitatea Fondului nu se încheie aici, colaborarea nu se încheie, vom continua să oferim asistenţă tehnică", a comunicat Mirzoev.

După cum a comunicat anterior Agenţia "INFOTAG", Programul de trei ani a fost încheiat între FMI şi RM pe 29 ianuarie 2010. Acest program prevede acordarea unui ajutor financiar în mărime de $ 570 mln. Moldova a primit deje circa $ 490 de mln. În noiembrie 2013, programul care urma să se încheie la sfârşitul lui ianuarie 2013, a fost prelungit cu trei luni. Se preconiza că în timpul vizitei din februarie-martie a experţilor misiunii vor evalua situaţia şi vor decide alocarea ultimei tranşe pentru Moldova. Însă, vizita planificată pentru sfârşitul lunii martie a fost amânată pentru un termen nedeterminat. FMI a îndemnat autorităţile să întreprind măsurile necesare pentru asigurarea finalităţii celui de-al şaselea program.

...ŞI CĂ EXISTĂ MULTE DEOSEBIRI ESENŢALE ÎNTRE ANUL 2009 ŞI SITUAŢIA MACROECONOMICĂ CURENTĂ DIN R.MOLDOVA

Chişinău, 25 aprilie ( INFOTAG ). Există multe deosebiri esenţiale între situaţia macroeconomică din anul 2009, când au fost iniţiate negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) asupra programului de colaborare, şi situaţia din prezent, susţine reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", oficialul a declarat, joi, la o întrevedere cu jurnaliştii, că "inflaţia a fost menţinută la un nivel stabil, Banca Naţională reuşeşte să menţină inflaţia în coridorul pe care şi l-a trasat (5% ±1,5 p.p.); deficitul bugetului şi disciplina bugetară s-au consolidat considerabil, constituind circa 2% la sfârşitul anului trecut".

"Aceasta este aproape de nivelul pe care noi îl considerăm stabil. În ansamblu, stabilitatea macroeconomică şi cea financiară au fost menţinute la nivelul cuvenit", a apreciat reprezentantul fondului.

Mirzoev a spus că, în ultimii ani, "au fost puse bazele şi au fost iniţiate reforme structurale foarte importante", dar a regretat faptul că "multe dintre acestea rămân la faza discuţiilor sau a aprobării cadrului legislativ". Totodată, el a declarat că multe reforme au fost începute şi sunt promovate, dar pentru o dezvoltare în continuare este important să fie consolidate cele obţinute şi să nu fie admisă retragerea.

"În acest context, ne-am exprimat îngrijorarea faţă de măsurile de politici care au fost aprobate recent, pentru că acestea subminează disciplina bugetară, obţinută prin activitate, în ultimii trei ani", a apreciat Mirzoev.

"INFOTAG" precizează: R.Moldova a aderat la FMI pe 12 august 1992, deţinând la fond o cotă de 123,2 mil. SDR (circa $191 mil.) sau 0,05% din total. Dreptul de vot al Moldovei la FMI reprezintă 1973 de voturi sau 0,08% din total. FMI întruneşte 188 de ţări - membre. În anul 2012, beneficiul net al FMI a constituit 1,5 mlrd. SDR - $2,307 mlrd.