Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Interviu

RUBEN ATOYAN: MOLDOVA A IMPLEMENTAT CU SUCCES PROGRAMUL CU FMI DEȘI A TRECUT PRIN TREI GUVERNE

19 martie, 2020

Interviu acordat in exclusivitate de către Ruben ATOYAN, șeful Misiunii Fondului Monetar Internațioanl (FMI) în Republica Moldova, redactorului șef al agenției de presă Infotag, Alexander TANAS.

Infotag: Domnule Atoyan, FMI a anunțat că programul de trei ani cu Republica Moldova, care se încheie pe 20 martie, a fost unul de success și și-a atins obiectivele puse. Vă rog să numiți domeniile în care s-au înregistrat cele mai mari progrese?

Ruben ATOYAN: Într-adevăr, programul care se încheie în luna martie a fost unul de succes. Acest lucru este foarte lăudabil, mai ales în condițiile în care prevederile programului au fost implementate de trei guverne diferite. Trebuie să spun că acest lucru nu este ceva foarte des intalnit in țările unde guvernele se schimbă frecvent.

În primul rând, în ultimii trei ani, am remarcat progrese semnificative în sectorul bancar și în consolidarea guvernanței sectorului financiar. Astăzi, toate băncile mari din Moldova au acționari care întrunesc condițiile de onorabilitate și profesionalism și sunt transparenți. Toate băncile au indicatori de rentabilitate și de lichiditate foarte buni. Volumul creditelor neperformante este în scădere, iar procesul de supraveghere și reglementare a sectorului bancar a fost consolidat semnificativ. Acest lucru este foarte important pentru sectorul bancar, dar și pentru stabilitatea macro-financiară a țării în general.

Infotag: Cu toate acestea, probabil există și domenii în care nu totul a mers la fel de bine cum s-a planificat. Care sunt aceste domenii?

Ruben ATOYAN: Într-adevăr, aș dori să mentionez că nu tot ceea ce am planificat la începutul programului a fost realizat. În primul rând, aș dori să spun că lipsa de progrese palpabile în investigarea furtului miliardului și recuperarea lentă a activelor fraudate ne-a dezamăgit foarte tare.

De asemenea, nu s-au înregistrat progresele așteptate la începutul programului în ceea ce privește îmbunătățirea mediului de afaceri, concurența pe piață și implementarea reformelor în sectorul energetic.

Aș dori, de asemenea, să menționez că, în ciuda progreselor înregistrate în sectorul financiar-bancar în cadrul programului susținut de FMI, observăm deficiențe în supravegherea și reglementarea sectorului financiar nebancar. Acest lucru a dus la creșterea vizibilă a riscurilor în acest sector.

Cu toate acestea, neîndeplinirea tuturor obiectivelor programului nu este ceva foarte neobișnuit. În general, programul a fost unul de succes și și-a atins obiectivele cheie.

Infotag: Ce ați putea să ne spuneți despre activitatea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în această perioadă?

Ruben ATOYAN: Independența băncii centrale este crucială pentru orice țară.

Din punct de vedere legal, BNM este acum o instituție independentă. Cu toate acestea, pe parcursului ultimului an și jumătate am văzut uneori cum politicienii, din tot spectrul politic al țării, vorbesc din numele Băncii Naționale sau îi spun ce acțiuni ar trebui să înterprindă.

Acest lucru dovedește că mai este loc pentru consolidarea independenței Băncii Naționale. Consider ca elitele politice din Moldova trebuie să conștientizeze plenar faptul că protejarea independenței Băncii Naționale este esențială pentru a păstra păstra intact progresul atins cu eforturi mari în procesul de reabilitare a sectorului bancar. În acest context, aș dori să reiterez că independența BNM este o condiție esențială pentru ca instituția să-și poată îndeplini obiectivele puse în față –menținerea stabilității prețurilor și a stabilității sectorului financiar.

Infotag: Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat deja interesul de a începe negocierea unui nou program cu FMI. Care ar fi cele trei condiții principale pe care ar trebui să le îndeplinească RM pentru a obține un program nou cu FMI?

Rubem ATOYAN: Într-adevăr, Guvernul Republicii Moldovei și-a exprimat deja interesul pentru un nou program cu FMI. Un nou program va ajuta țara să faca fata vulnerabilităților ce țin de guvernanță și de cardul instituțional.

Nu pot vorbi despre careva condiții acum, deoarece acestea sunt subiectulnegocierilor între autoritățile RM și FMI. În ceea ce privește prioritățile, aș recomanda autorităților și - înțeleg că ele sunt foarte receptive la aceste idei – să consolideze cadrul anticorupție, statul de drept, instituțiile fiscale și cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor, să lanseze un proces cuprinzător și ambițios de reformare a întreprinderilor de stat. Și, de asemenea, să consolideze cadrul de supraveghere și reglementare a sectorului financiar nebancar.

Acestea, în linii generale, ar fi domeniile unde ar trebui sa fie implementate reformele pe care noi suntem gata să le sprijinim prin recomandări de politici și prin aistență financiară în contextul unui nou program.

Infotag: Care ar putea fi durata noului program?

Ruben ATOYAN: Din punctul nostru de vedere, noul program ar trebui să aibă o durată de trei ani, având în vedere complexitatea problemelor pe care le va aborda și perioada necesară pentru a atinge progrese în aceste domenii. Înțelegem, că Guvernul împărtașește aceeași opinie.

Infotag: Poate Moldova conta pe un sprijin suplimentar din partea FMI pentru a face față crizei cauzate de Covid-19?

Ruben ATOYAN: Moldova a finalizat cu succes programul cu FMI. Țara s-a confruntat cu criza coronavirusului având suficiente rezerve bugetare, financiare și externe. Din păcate, nu toate țările afectate de coronavirus se află în aceeași situație.

Suntem într-un dialog constant cu autoritățile din Chișinău cu privire la acțiunile pe care Guvernul ar putea să le întrerpindă pe domeniile politicii bugetar-fiscale, sectorului financiar și aspectelor operaționale. Consultăm autoritățile în vederea elaborării unui set de măsuri necesare pentru a face față acestei crize. Planificarea din timp și coordonarea măsurilor sunt elementele cruciale ale recomandărilor noastre de politici.

În paralel, suntem pregătiți să oferim finanțare de urgență în cadrul instrumentelor de creditare specializate, menite să ajute țările să depășească situațiile de urgență, cum ar fi pandemiile sau calamitățile naturale. În cazul Moldovei, aceste împrumuturi - potențial în valoare de până la $118 mil. și bazate pe finanțare concesională - pot fi acordate foarte repede pentru a ajuta țara să pună în aplicare politici de atenuare a efectelor negative ale actualei pandemice globale.

Infotag: Când intenționați să efectuați o nouă vizită la Chișinău?

Ruben ATOYAN: În acest moment, angajaților FMI li s-a spus să-și suspende toate călătoriile internaționale din cauza pandemiei de coronavirus. Dar aș dori să vă spun că ziua mea de lucru este plină de video și tele conferințe cu autoritățile RM.

Deși în acest moment nu avem fixată o dată pentru următoarea noastră vizită la Chișinău, vă dau asigurări că dialogul la nivel de politici dintre FMI și Republica Moldova nu are de suferit. Suntem pregătiți să ajutăm cele 189 țări membre ale FMI, inclusiv Moldova, să depășească provocările actuale, prin mobilizarea finanțărilor necesare, oferirea de consultanță și facilitarea coordonării acțiunilor de răspuns în condițiile crizei actuale.

Sursa