Pe 19 martie 2025, mai mult de 100 de eleve de liceu și studente la facultăți de economie au participat la lansarea proiectului „FinanciarELE - comunitatea de leadership feminin", o inițiativă a Băncii Naționale a Moldovei, menită să sprijine femeile ce aleg o carieră în domeniul financiar. Dialogul deschis a fost susținut de trei lidere de top: Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Svetlana Cerović, reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional în Moldova, și Magdalena Mueller-Uri, șefa secției Cooperare a Delegației Uniunii Europene în Moldova.
În deschiderea evenimentului, doamna Anca Dragu a transmis un mesaj puternic de încurajare: „Credem în puterea de a vă inspira, de a vă arăta că noi, fetele, putem avea orice carieră ne dorim. Suntem la fel de capabile ca oricine altcineva din societate.”
Dialogul a început cu o discuție între expertele internaționale despre provocările și soluțiile pentru integrarea femeilor în domeniul financiar.
Doamna Svetlana Cerović, reprezentantul rezident al FMI în Moldova, a evidențiat două categorii majore de bariere: „Barierele interne țin de percepțiile personale și de stereotipurile sociale. De multe ori, femeile sunt considerate mai puțin hotărâte și mai emotive, ceea ce duce la ideea eronată că nu pot fi lideri eficienți. Însă realitatea demonstrează contrariul: instituțiile cu femei în conducere sunt mai performante și mai reziliente. Barierele externe țin de structura politicilor și a cadrului legal. Lipsa unor politici eficiente privind îngrijirea copiilor sau programele flexibile de muncă limitează accesul femeilor la funcții de conducere. În plus, accesul la finanțare este mai redus pentru femei, deși datele arată că ele sunt debitori mai responsabili și au o rată mai mare de rambursare a creditelor".
Șefa secției Cooperare a Delegației Uniunii Europene în Moldova a evidențiat impactul pozitiv pe care femeile lider îl au asupra performanței instituțiilor financiare: „Instituțiile financiare care au femei în conducere performează mai bine, sunt mai puternice și mai reziliente. Trebuie să lucrăm împreună pentru a sparge barierele structurale, care sunt adesea rezultatul unor politici ineficiente sau al lipsei unor măsuri de sprijin."
Totodată, evenimentul a abordat problema diferențelor de natură financiară la nivelul societății. Guvernatoarea Anca Dragu a punctat acest aspect printr-un set de date relevante: „În Republica Moldova, femeile dețin mai multe carduri bancare decât bărbații - aproximativ 1,9 milioane față de 1,6 milioane. Cu toate acestea, valoarea tranzacțiilor efectuate de bărbați este mai mare cu 7% decât cea a tranzacțiilor realizate de femei. Aceasta reflectă, în parte, și diferențele salariale, unde bărbații sunt plătiți, în medie, cu 16% mai mult decât femeile. Acest decalaj subliniază necesitatea unor politici care să sprijine accesul egal la resurse financiare."
Un moment inspirațional al evenimentului a fost povestea împărtășită de doamna Magdalena Mueller-Uri: „Când eram copil, eram foarte bună la matematică și mereu îmi prezentam cu mândrie carnetul de note bunicilor mei. Țin minte că bunica mea, cu toată sinceritatea, mi-a spus: «Când vei crește, vei deveni secretara unui bărbat foarte important!». Acesta era maximul de succes la care o fată putea aspira în viziunea generației ei. Două generații mai târziu, acest lucru este de neconceput. Mama mea nu mi-ar fi spus niciodată asta, și nici eu nu i-aș spune așa ceva fiicei mele. Acesta este un semn clar că am parcurs un drum lung, chiar dacă mai avem de lucrat pentru a ajunge unde ne dorim."
În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, participantele au adresat întrebări despre provocările și oportunitățile din sectorul financiar, despre diferențele salariale și despre strategiile necesare pentru a depăși stereotipurile de gen. Tinerele și-au împărtășit experiențele și au subliniat dificultățile întâmpinate atunci când își doresc să urmeze cariere în domenii considerate „tradiționale” pentru bărbați.
În mesajul său adresat tinerelor, Svetlana Cerović, reprezentanta FMI, le-a îndemnat să investească, înainte de toate, în propria educație: „Educația este cea mai sigură și durabilă investiție pe care o puteți face. Cunoștințele și abilitățile acumulate sunt resursele care vă vor deschide toate ușile, vă vor oferi independență și vă vor permite să deveniți liderii de mâine.”
Evenimentul s-a încheiat cu concluzia guvernatoarei Anca Dragu: „Există rezultate clare în ceea ce privește egalitatea de gen, iar studiile arată că instituțiile cu femei în consiliile de administrație obțin performanțe mai bune. Obstacolele sunt în mintea noastră și trebuie să le depășim împreună! Femeile sunt pregătite să conducă, iar noi suntem aici să le sprijinim.”
Proiectul „FinanciarELE – comunitatea de leadership feminin” este destinat tuturor femeilor care își doresc să își dezvolte abilitățile financiare și de leadership, oferindu-le oportunități de învățare, mentorat și networking.
Evenimentul a fost transmis în direct și poate văzut mai jos: