Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Programul de Evaluare a Sectorului Financiar(FSAP)

Link spre pagina FSAP a site-ului FMI

Link spre pagina FSAP a site-ului Bancii Mondiale


Diin luna mai 1999, Fondul Monetar International, impreuna cu Banca Mondiala, lucreaza asupra Programelor de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP). Aceste programe au ca scop majorarea eficientei eforturilor de promovare a functionarii bune a sistemului financiar in tarile membre. Sistemele financiare durabile si bine reglementate sunt esentiale pentru stabilitatea macroeconomica si financiara intr-o lume a fluxurilor de capital crescande. Rapoartele ROSC in domeniile bancar si financiar sunt de regula elaborate in cadrul FSAP.

De asemenea FSAP stau la baza Evaluarilor Stabilitatii Sistemului Financiar (FSSA), in care expertii FMI abordeaza subiecte de relevanta pentru supravegherea efectuata de catre FMI, incluzand riscurile pentru stabilitatea macroeconomica, generate de sectorul financiar si de capacitatea acestui sector de a absorbi socurile macroeconomice.

O echipa FSAP a vizitat Moldova in aprilie 2004 si in mai 2004. Fiind sustinuta de expertii de la o serie de agentii nationale si institutii de reglementare, activitatea in cadrul acestui program are ca scop identificarea punctelor forte si a vulnerabilitatilor sistemului financiar al tarii, determinarea modului in care sunt controlate sursele cheie de risc, evaluarea necesitatilor de dezvoltare si de asistenta tehnica a sectorului, cat si asistenta in vederea sincronizarii politicilor de raspuns. 

O alta vizita a echipei FSAP a avut loc in in octombrie 2007, ulterior fiind publicata o actualizare a  raportului FSSA (numita "FSSA Update").

In februarie si martie 2014 o misiune FSAP s-a aflat in visita in Moldova. Concluziile FSAP au fost discutate cu autoritatile in timpul consultarilor cu misiunea FMI din aprilie 2014.

RAPOARTELE FSSA PENTRU MOLDOVA ALE FMI:

Republic of Moldova: Financial System Stability Assessment
February 29, 2016
Country Report No. 16/70
+mai multe rapoarte din acelasi pachet FSAP aici.

Republic of Moldova: Financial System Stability Assessment - Update
(August 7, 2008 - Country Report No. 08/274) -- doar in limba engleza
Traducerea in limba romana a boxei 1 cu sumarul recomandarilor cheie.

Republica Moldova: Evaluarea Stabilitatii Sistemului Financiar (ce include rapoartele ROSC vizand transparenta politicilor monetara si financiara, si cel vizand supravegherea bancara),
23 februarie 2005